test

Domeinnaam extensie: zo kies je de juiste extensie voor je website

15 april 2022

Na heel wat wikken en wegen heb je eindelijk het perfecte webadres voor je website gevonden. Mooi zo. Maar dacht je ook al na over de domeinnaam extensie die je wil gebruiken? De keuze is groot. En elke extensie heeft andere voor- en nadelen. Aan de hand van vier vragen leiden we je naar de juiste domein extensie(s).

Domein extensies zijn alle letters die na het laatste punt in een domeinnaam komen. Deze lettercombinatie vertelt meer over de website die erachter zit. Een .be-adres komt uit België, een .com-adres duidt op commerciële doeleinden, …

Er bestaan een duizendtal verschillende extensies. Je kan helemaal zelf bepalen welke url je registreert. Vaak is het slim om meerdere domein extensies vast te leggen. Al is niet elk webadres even relevant voor jou.

Om je te helpen bepalen welke extensies een must-have zijn en welke optioneel, hebben we vier vragen opgesteld.
 

Vraag 1: Richt je je voornamelijk op België?

In België kan je moeilijk om een .be-adres heen. In 2021 waren er meer dan 1.737.000 .be-domeinnamen, dat is meer dan de helft van alle in België geregistreerde domeinnamen. De lettercombinatie is erg herkenbaar en boezemt bezoekers meteen vertrouwen in.

Vraag 2: Ben je een regionale speler?

Wil je het lokale karakter van je onderneming, organisatie of project in de verf zetten? Dan valt een regiogebonden domeinnaam extensie ongetwijfeld op. Kies voor een .gent als je toeristische fietstochten organiseert in Gent en voor een .brussel voor evenementenbureau in Brussel. Buiten de landsgrenzen behoren onder meer .berlin voor Berlijn of .NYC voor New York tot de mogelijkheden.

In België raden we aan om .vlaanderen of .brussels te registreren als aanvullende domein extensie op een .be-adres.

Vraag 3: Heb je internationale ambitie?

Je start een eigen zaak en ziet het meteen groots? Dan doe je er goed aan om een .com- of .eu-adres te registreren. Zo word je ook buiten België snel gevonden. Maar dat je vanaf dag één een internationale speler wordt, lijkt ons sterk. Zie een .com- of .eu-extensie daarom eerder als een investering in de toekomst: je kan de domeinnaam al claimen, zodat niemand anders met je naam gaat lopen.

Daarnaast zien we dat veel Belgen ook kiezen voor één van de volgende landgebonden extensies: Nederland (.nl), Frankrijk (.fr), Engeland (.uk) en Duitsland (.de). Het spreekt voor zich dat zo’n domeinnaam extensies enkel zin hebben als je je ook op die markten richt.

Vraag 4: Is je domeinnaam al bezet?

Een goede domeinnaam kiezen is niet altijd makkelijk. En als je er dan eindelijk eentje vindt, is het vloeken als je merkt dat .be of .com al bezet is. Gelukkig kan je dat probleem omzeilen, bijvoorbeeld door voor een atypische domein extensie te kiezen.

Je hebt creatieve extensies zoals .ninja, .xyz, … Maar je kan ook kiezen voor een extensie die je propositie en imago versterkt. We denken hierbij aan .NGO of .green als je iets met een goed doel of ecologie wil doen, een .travel als je in de reissector actief bent of een .immo in de vastgoedmarkt.

Samengevat

  • Mensen gaan er al snel van uit dat wat met www begint, op .be of .com eindigt. Zo’n extensies worden dan ook makkelijker onthouden.
  • Bedenk altijd goed wat je core-business is, op welke markten je focust en kies op basis daarvan voor de juiste extensie.
  • Het kan nooit kwaad om verschillende extensies vast te leggen voor hetzelfde webadres. Zo claim je je adres en ben je zeker dat niemand anders met jouw naam gaat lopen.

Het juiste webadres kiezen en de daarbij horende domeinnaam extensie vinden kan soms even puzzelen zijn, maar met deze stappen in het achterhoofd maak je ongetwijfeld de juiste keuze.

Wil je graag weten of jouw domeinnaam nog vrij is? Ga het even na via de domeinnaam checker en registreer meteen je webadres.

Is het webadres voor jouw idee nog vrij?

Meer lezen