Hoeveel kost een domeinnaam? Daar kunnen we geen eenvoudig antwoord op geven. De prijs van een domeinnaam kan heel erg variëren. Hieronder leggen we uit welke 4 factoren de prijs van een domeinnaam bepalen.
Wat kost een domeinnaam? Factor 1: de extensie
Een belangrijke onderscheidende factor is de extensie waaronder je jouw domeinnaam wil registreren. Sommige extensies zijn zeer goedkoop of zelfs gratis. Aan anderen kan daarentegen best een pittig prijskaartje hangen.
Een uitschieter is de businessextensie .inc waar je rond de 3.100 euro per jaar moet voor neertellen. Nog duurder is .makeup met een startprijs van bijna 10.000 euro, al kan deze enkel gebruikt worden voor professionele doeleinden in de cosmetische industrie.
Voor een .be-domeinnaam betaal je per jaar gemiddeld 19,65 euro, met schommelingen tussen de 5 en de 50 euro.
Wat kost een domeinnaam? Factor 2: de beschikbaarheid
Is een domeinnaam met een bepaalde extensie nog vrij, dan betaal je de standaardprijs. Is die al ingenomen en wil je deze overnemen, dan betaal je flink wat meer, afhankelijk van hoe fel gegeerd de naam is.
Wat kost een domeinnaam? Factor 3: de diensten verbonden aan je domeinnaam
Een andere verklaring voor het prijsverschil zijn de extra diensten die je bij je domeinnaam krijgt. En die kunnen verschillen per registrar (domeinnaamverkoper).
Sommige onder hen werken met een pakketprijs, inclusief hosting en verschillende e-mailadressen. Anderen plakken enkel een prijs op de registratie van de domeinnaam en rekenen extra’s aan voor je e-mailadres of website.
Wij gidsen je tot bij de ideale registrar voor de diensten die jij nodig hebt.
Wat kost een domeinnaam? Factor 4: tijdelijke promoties
Veel hostingbedrijven voeren campagnes om nieuwe klanten aan te trekken. Vaak doen ze dat door de prijs van de registratie van een domeinnaam voor het eerste jaar te verlagen of een pakket aan te bieden waarbij verschillende diensten (domeinnaam, e-mail, website, …) gebundeld worden en aan een verlaagde prijs aangeboden worden.
Wat kost een domeinnaam? Een gouden tip.
Onze gouden tip? Kijk eerst rond en vergelijk de prijzen tussen de verschillende aanbieders voordat je jouw naam registreert. Hou daarbij rekening met de extra opties die aangeboden worden bij de registratie van je domeinnaam. Veel succes!
Is het webadres voor jouw idee nog vrij?
Meer lezen
-
Stap 5: Check en claim je bedrijfsnaam
Als je de voorgaande stappen volgde, heb je nu normaal gezien een eigen bedrijfsnaam gevonden. Proficiat! Om die naam ook online te registreren, heb je een eigen domeinnaam nodig. Doe in deze laatste stap een uitgebreide domeinnaam check.
-
Waar registreer je een domeinnaam?
29 januari 2020Je wil een domeinnaam registreren? Dan moet je ook een gepast registrar kiezen. -
Domeinnaam reserveren en registreren: 3 stappen
18 mei 2021Je wil een domeinnaam reserveren en registreren? Met dit stappenplan kan je onmiddellijk aan de slag!