We zijn een vzw binnen de IT-sector en hebben weinig hiërarchie. Dan denk je al snel ‘waarschijnlijk slechte financiële voorwaarden’, of ‘weinig groeimogelijkheden’. Nan en Maarten maken komaf met deze clichés. Ze vertellen hoe het er écht aan toegaat bij ons.
Hoe lang werk je bij DNS Belgium?
Maarten: "Ondertussen al 20 jaar. Ik verhuisde van Halle naar Leuven en zocht een werkgever in de buurt en een functie die aansloot bij wat ik kan. Ik kwam van een groter bedrijf (Colruyt), waar ik vooral werkte rond industriële automatisatie."
Nan: "8 jaar geleden kwam ik uit de retail en koos ik bewust voor iets compleet anders. Een nieuwe start maken was belangrijk. DNS Belgium had een interessante vacature op dat moment en het klikte direct met de collega die mij interviewde. Nochtans was het al lang geleden dat ik nog gesolliciteerd had! :) "
Wat je graag doet, evolueert. En dan is het fijn als er samen gekeken wordt om de inhoud van je job af te stemmen op je veranderende interesses.
Waarom koos je voor deze job?
Maarten: "Met 11 mensen was DNS Belgium toen nog een kleinere organisatie. Het verschil met Colruyt, dat tegenwoordig 33.000 medewerkers telt is gigantisch. Ik hou wel van een snelle beslissingstructuur. En domeinnamen waren toen nog redelijk nieuw. Dat sprak mij aan."
Nan: "Vooral het menselijke aspect was doorslaggevend bij mij. Uit de goeie gesprekken kwam een opportuniteit waarin ik nog kon groeien. En daarnaast zochten ze duidelijk iemand die een renovatieproject kon trekken. Dat klonk creatief en ondernemend, iets wat bij mij past."
DNS Belgium is een vzw met een vlakke organisatiestructuur, wat betekent dat voor mensen met groei-ambities?
Maarten: "Er zijn zeker groeimogelijkheden. Je krijgt de ruimte om talenten te exploreren of verder uit te diepen. Alleen zijn er niet veel leidinggevende functies. Dus klimmen op een hiërarchische ladder is hier beperkt mogelijk. Dat is vooral omdat onze organisatie niet zo groot is. Mensen met een commerciëlere drive of ambitie aarden hier wat minder vlot, omdat groei van onze dienstverlening niet de focus is."
Nan: "Wat Maarten zegt klopt, je kan hier prima horizontaal groeien. Job crafting is een feit bij DNS Belgium, daar ben ik een prima voorbeeld van. Ik startte in een financiële functie maar Philip vroeg na een tijd om het HR-beleid mee vorm te geven. Ik voelde mij daar pas comfortabel bij wanneer ik de nodige HR-opleidingen achter de rug had. En die kans kreeg ik.
Je bepaalt hier zelf je carrièrepad en je krijgt de tijd om op basis van je eigen interesses te evolueren. Omdat er weinig leidinggevenden zijn, verwachten we actief zelfleiderschap bij elke collega."
Je werkt hier als gelijken samen, zelfs met je leidinggevende of de general manager. Zij zijn een klankbord, terwijl je zelf in alle vertrouwen autonoom werkt.
Hoe belangrijk zijn groeien en verantwoordelijkheden voor jezelf?
Maarten: "Belangrijk, omdat je je job graag moet doen. Wat je graag doet, evolueert. En dan is het fijn als er samen gekeken wordt om de inhoud van je job af te stemmen op je veranderende interesses."
Nan: "Groeien is belangrijk. Ik word blij van experimenteren en met nieuwe dingen aan de slag gaan, zoals S3. Ik vind het belangrijk dat ik HR mag trekken, maar ik besef dat het niet meer dan dat kan worden. En dat is oké."
Ik werd aangemoedigd om te investeren in groei en zelfontplooiing. Er is een jaarlijks opleidingsbudget van 5.000 euro. Dat schept wel wat mogelijkheden.
Wat zijn voor jou de grootste voordelen van een vlakke organisatie?
Maarten: "Er is een betere informatiedoorstroming, die uitwisseling gebeurt gewoon sneller. En er zijn geen politieke spelletjes of concurrentie voor posities. Je kan direct zijn tegen elkaar, dat zorgt voor een informele cultuur.
Je merkt gewoon weinig hiërarchie. In de meeste discussies maakt je functie dus niet uit, maar word je los daarvan wél beluisterd en gehoord."
Nan: "Je werkt hier als gelijken samen, zelfs met je leidinggevende of de general manager. Zij zijn een klankbord, terwijl je zelf in alle vertrouwen autonoom werkt. Er is gewoon heel veel flexibiliteit: om je eigen agenda te bepalen of je te engageren in werkgroepen en comités. Nieuwe ideeën aandragen, kan iedereen hier doen. Deze worden door verschillende collega’s beoordeeld, los van leidinggevende positie. Daarom krijgen nieuwe ideeën hier sneller ingang."
Hoe evolueerde jouw rol hier doorheen de jaren?
Maarten: "Philip spoorde mij aan om nieuwe functies op te nemen, ik kreeg de steun van mijn leidinggevende en collega’s om keuzes te maken die niet voor de hand liggen: 3 jaar geleden stapte ik af van mijn leidinggevende positie om Resarch & Development te trekken binnen DNS Belgium.
Ik werd dus aangemoedigd om te investeren in groei en zelfontplooiing. Er is een jaarlijks opleidingsbudget van 5.000 euro. Dat schept wel wat mogelijkheden om je bij te scholen of inspiratie op te doen en conferenties bij te wonen."
Nan: "Bij mij lukte het om te switchen naar HR omdat ik verschillende HR-opleidingen volgde en gesteund werd door een externe HR-consultant, Kathleen. Zij is vandaag nog altijd een klankbord voor mij."
Welke initiatieven organiseert DNS Belgium zoal om groei en zelfontplooiing te stimuleren?
Maarten: "Je krijgt de vrijheid om zelf trainingen uit te kiezen. In praktijk kiezen de meesten voor inhoudelijke opleidingen. Maar HR organiseert ook interne workshops rond soft skills en welbevinden. Als medewerker krijg je dus een heel divers aanbod op je bord."
Nan: "Klopt helemaal. We zetten in op persoonlijke ontwikkeling maar ook op intiatieven die onderlinge samenwerking stimuleren. Onze laatste workshops draaiden om verbindende communicatie, sociocratie, inspirerend coachen,… Collega’s kunnen ook altijd samen met HR een PDP (Personal Development Plan) opstarten: we helpen om opleidingen te selecteren, gebaseerd op de interesses, sterktes en ambities."
Hebben mensen vooroordelen tegenover een IT-organisatie of een vzw?
Nan: "Die zijn er zeker. Sommige mensen denken dat een vzw slecht betaalt. En misschien denken sommigen in stereotypes: in een IT-bedrijf lopen vooral ‘Sheldons’ of nerds rond (The Big Bang Theory achterna). Ik kan alleszins zeggen dat ik veel boeiende, behulpzame en gedreven collega’s heb én dat we een marktconform salarispakket aanbieden."
Ik heb het gevoel dat ik sterk betrokken ben bij de organisatie. Er is veel overleg en elke collega kan een impact hebben op wat we doen. Het moet wel van jezelf komen.
Wat geeft jou energie bij DNS Belgium?
Maarten: "De samenwerkingen met andere organisaties zoals KULeuven, SIDN maar ook met stagiairs. Ik voel mij ook gewaardeerd. Dat er een voltijdse functie gemaakt werd van R&D is voor mij een duidelijke blijk van erkenning. En ik heb ook het gevoel dat ik sterk betrokken ben bij de organisatie. Er is veel overleg en elke collega kan een impact hebben op wat we doen. Het moet wel van jezelf komen."
Nan: "Nieuwe initiatieven implementeren, zoals het cafetariaplan bijvoorbeeld. En mijn deelname in comités, zo trekt ik het HR-comité waar elke afdeling door een collega vertegenwoordigd wordt. Daar is elke stem belangrijk, en vinden nieuwe ideeën een ingang. Ik krijg ook dankbaarheid van collega’s. Bijvoorbeeld wanneer ik na 17u nog de deur openzet voor een gesprek. Die dankjewel is nadien zoveel waard."
Ben je geïnteresseerd om bij ons te werken? Spontane sollicitaties zijn welkom!
Andere clichés waar we komaf mee maken
-
Clichébrekers Guy, Kathleen en Hilde
Wij werken bij DNS Belgium met een aantal zelfsturende teams. Kathleen, Guy en Hilde lichten toe hoe het bij ons in zijn werk gaat. -
Clichébrekers Raf, Timur en Arnaud
Als twintiger heb je een diploma op zak. Dat lijkt bepalend voor je carrièrepad en wat je de rest van je leven zal doen. Of niet...