Duurzaam ondernemen
DNS Belgium zet zich via betrouwbare en erkende domeinnaamdiensten in voor een digitale en duurzame samenleving. We willen daarnaast ook een voorbeeldrol opnemen op het vlak van maatschappelijk verantwoord ondernemen.
Drie werkgebieden
Sinds 2016 zijn onze duurzaamheidsinitiatieven strategisch verankerd in het beleid van onze organisatie. In de toekomst bouwen we verder op de realisaties van de afgelopen jaren. Maar leggen we ook nieuwe accenten.
Drie werkgebieden vormen de context voor onze duurzaamheidsacties en -initiatieven:
-
Goed bestuur
Op het vlak van goed bestuur blijven we ook de komende jaren de tien basisprincipes naleven die vastliggen in ons Corporate Governance Charter
Binnen deze werkgebieden streven we concrete doelstellingen na en nemen we heel wat initiatieven zoals onze eigen CO2-uitstoot reduceren, duurzaamheid bij registrars en domeinnaamhouders stimuleren, elektronisch afval verminderen, het welzijn van onze medewerkers en de diversiteit in onze organisatie vergroten, digitale inclusie bevorderen, privacy beschermen…
Focus op volledige waardenketen
Tot nu toe hebben we in ons duurzaamheidsbeleid aandacht gehad voor onze eigen waardenketen. In ons nieuwe duurzaamheidsbeleid breiden we die scope uit en focussen we op de volledige waardenketen van DNS Belgium.
We nemen dus niet alleen onze eigen activiteiten onder loep, maar ook wat voorafgaat aan onze activiteiten en wat erna gebeurt. Dat doen we bijvoorbeeld door duurzaamheid te stimuleren bij onze toeleveranciers (upstream) en bij onze registrars en bij de domeinnaamhouders (downstream).
Een nieuw framework
In 2024 actualiseerden we onze duurzaamheidsstrategie en formuleerden we acties en doelstellingen tegen 2030. We werkten een duurzaamheidsstrategie uit waarin we verschillende doelstellingen definieerden, KPI’s bepaalden en acties ontwikkelden om die doelstellingen te behalen.
We gingen ook van start met een nieuw framework. De nieuwe Europese Corporate Sustainability Reporting Directives (CSRD) is een regelgeving voor grote en middelgrote bedrijven, die voortvloeit uit de Europese Green Deal. Gaandeweg zal de CSRD voor steeds meer bedrijven van toepassing zijn.
Vandaag is DNS Belgium niet verplicht om te rapporteren volgens de CSRD, maar we engageerden ons om de nieuwe duurzaamheidsstrategie op te stellen en te rapporteren volgens de standaarden van de CSRD. Natuurlijk behouden wij, als SDG ambassadeur, ook de Sustainable Development Goals van de Verenigde Naties ook als leidraad.
Tot 2024 baseerden ons op de Sustainable Development Goals van de Verenigde Naties en de ISO26000 duurzaamheidsrichtlijnen voor het bepalen van onze doelstellingen, KPI’s en acties.
Ons duurzaamheidsbeleid was gestoeld op vier pijlers:
- Inspirerende werkplek
- Leider in security
- Digitaal bewustzijn
- Duurzaam ketenbeheer
In 2024 stelden we vast dat onze oorspronkelijke duurzaamheidsstrategie ondanks regelmatige updates niet meer beantwoordde aan onze noden. Bovendien hadden we al onze doelstellingen gerealiseerd en waren we als SDG Ambassador klaar voor een volgende stap.
Deze duurzaamheidsstrategie 2024-2030 werd besproken en bekrachtigd door de Raad van Bestuur op 28 mei 2024.
Door deze strategie actief te volgen, zal DNS Belgium haar duurzaamheidsdoelstellingen bereiken en een positieve impact maken op zowel het milieu als de samenleving.
Dubbel materialiteitsprincipe
De CSRD schrijft voor dat we bij het bepalen van onze doelstellingen op korte, middellange en lange termijn het dubbele materialiteitsprincipe moeten hanteren doorheen onze volledige waardenketen.
Het dubbele materialiteitsprincipe komt erop neer dat we als organisatie een impact hebben op mens en planeet (impactmaterialiteit) en dat mens en planeet ook een impact hebben op DNS Belgium als organisatie (financiële materialiteit).
Die impact is positief en negatief, actueel en potentieel en omvat zowel risico’s als opportuniteiten. Door dat alles in rekening te brengen, bepalen we de prioriteiten in ons duurzaamheidsbeleid.