test
Nieuws

Domeinnaamextensies en de wereld

29 november 2018

Om maar eens een open deur in te trappen: de wereld verandert razendsnel. Ook de wereld van de domeinnamen. Trends in droge materie als domeinnaamextensies zijn soms boeiende barometers van wat er zich in de samenleving afspeelt. En misschien leren zulke extensies ons iets over het internet, over de wereld en over onszelf…

Dat het karakter van het internet het voorbije decennium veranderd is, blijkt ook uit de domeinnaamextensies. Vroeger waren naast nationale extensies – de ccTLD ’s; country code top level domain zoals .be – vooral .com, .org, .info en .edu populair. De extensies weerspiegelden duidelijk de aard van het internet: commercieel, maar ook informatief en educatief.

Het commerciële internet

De komst van een hele resem nieuwe gTLD ’s – generic top level domains – toont een heel andere kant van het internet: .shop doet het geweldig goed. Maar ook .discount, .buy, .bargain, .deals… doen terecht vermoeden dat het internet commerciëler is geworden. 

Gelukkig is er ook plaats voor plezier met extensies als .fun, .games, .dance, .bingo, .party, .lol. Een andere vorm van vertier vind je waarschijnlijk op websites met de extensie .adult en .sexy. In die sfeer deed .porn het qua commercieel succes onder de nieuwe gTLD’s uiteraard nog beter.
 

ccTLD’s voor andere doeleinden

Soms worden ccTLD’s handig voor andere doeleinden gebruikt. Bij radioamateurs zijn de nationale extensies van Armenië en de Federale Staat van Micronesië bijvoorbeeld heel populair: .am en .fm. De website van muzikant Will.i.am is uiteraard… Will.i.am met ongetwijfeld geweldige Google-scores in Armenië. En welke dj zou niet voor de extensie .dj kiezen? Het is de ccTLD van Djibouti, een minuscuul staatje ingesloten tussen Eritrea, Somalië en Ethiopië.

Onder tech start-ups is de extensie .io dan weer heel geliefd. In hun filosofie staat IO voor input/output en het heeft ook wel wat van binaire code. Zo gebeurt het dus dat de ccTLD van het Brits Indische Oceaanterritorium gebruikt wordt als domeinnaamextensie voor maar liefst 0,1% van alle websites wereldwijd. Het Brits Indische Oceaanterritorium? Jawel, een eilandengroep van het Britse Rijk dat naaste een Brits-Amerikaanse militaire basis, ongeveer 1500 inwoners telt.Onder tech start-ups is de extensie .io dan weer heel geliefd. In hun filosofie staat IO voor input/output en het heeft ook wel wat van binaire code. Zo gebeurt het dus dat de ccTLD van het Brits Indische Oceaanterritorium gebruikt wordt als domeinnaamextensie voor maar liefst 0,1% van alle websites wereldwijd. Het Brits Indische Oceaanterritorium? Jawel, een eilandengroep van het Britse Rijk dat naast een Brits-Amerikaanse militaire basis, ongeveer 1500 inwoners telt.

Geopolitieke ontwikkelingen

Soms hebben geopolitieke ontwikkelingen ook een impact op domeinnamen en hun extensies. Dat .brussels en .vlaanderen bestaan, betekent niet dat de regio’s binnenkort hun onafhankelijkheid gaan uitroepen, maar anderzijds zijn extensies als .cs en .zr wel verdwenen samen met hun staten Tsjechoslowakije en Zaïre. 

Wat dan wel weer vragen oproept is het verdwijnen van de extensie .nato en of dat misschien iets te maken heeft met de extensie .su die meer dan 25 jaar na de val van de Sovjet-Unie nog altijd bestaat? Gaat de NAVO niet mee met de digitalisering? Of hebben we via domeinnaamextensies misschien ontdekt dat de geopolitieke machtsblokken aan het verschuiven zijn?
 

Met dit artikel ondersteunen wij de Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen van de Verenigde naties.