Nieuws

Stage in tijden van corona

10 juni 2021

Senne Batsleer doet een Master-na-Master Artificial Intelligence aan de KULeuven. Hij maakt een eindwerk over valse webshops detecteren in het .be-domein met machine learning. Het gaat dan bijvoorbeeld om webshops die verkochte goederen niet leveren of namaakproducten opsturen. ‘Ik doe dat op basis van registratiegegevens en de content van de website, die automatisch herkend worden uit de html-code van de webshops", zegt Senne.

Voor de specialisten: Senne doet dat aan de hand van Positive Unlabeled learning of kortweg PU-learning. Dat wil zeggen dat we werken met positief gelabelde data (websites waarvan we weten dat het valse webshops zijn) en met niet-gelabelde data (websites die we niet persoonlijk beoordeelden en waarvan we dus niet weten of het valse webshops zijn of niet). ‘Die methode wordt niet heel vaak gebruikt en is nog nooit toegepast om valse webshops te detecteren’, zegt Senne die positief is over zijn onderzoeksresultaten. ‘Het lijkt wel te werken, maar er was vooraf geen garantie.’

Vooraleer hij zelf aan de slag ging, deed Senne een literatuurstudie. Senne bekeek hoe we valse webshops aanpakken en hoe hij dat wou veranderen. Hij kende DNS Belgium, maar was toch verrast om te zien dat we zoveel doen op het vlak van cybersecurity. "Ik wist niet dat ze zo actief op zoek gingen naar fake webshops."

‘Doordat iedereen hier altijd klaar staat om te helpen, heb ik ook echt geleerd hulp te vragen.’

Vladyslav Kozynin en Khava Djabrailova, zijn allebei graduaatstudent Programmeren aan HOGent. Zij doen hun stage bij DNS Belgium. Vladyslav dook in de code van onze verschillende monitoringsystemen om die te verbeteren. Khava ontwikkelde een user interface voor een crawler die DNS Belgium creëerde en die publieke data van een domeinnaam verzamelt.

Teamwork vanop afstand

Alle drie zijn ze het erover eens dat dit geen ideale periode is om stage te lopen in een bedrijf, want ook stages moeten van thuis uit gebeuren. Desondanks hadden geen van onze drie stagiairs daar problemen mee. ‘Ik ben enkel de eerste dag naar het kantoor geweest. Maar ik heb veel contact met mijn stagebegeleider Maarten, die me heel goed helpt wanneer ik vragen heb", zegt Senne.

Ook Vladyslav ervaart de vlotte communicatie als een positief aspect van zijn stage. "Ik hoor van vrienden dat er vaak heel weinig communicatie is met hun stageplekken of begeleiders. Bij DNS Belgium kwam ik in een heel warm en gezellig team terecht, dat altijd bereid is om te helpen."

"Doordat iedereen hier altijd klaar staat om te helpen, heb ik ook echt geleerd hulp te vragen", zegt Khava. Voor haar was het heel fijn om in een team te werken, zelfs al was het dan vanop afstand. "Tijdens onze studies deden we vooral individuele opdrachten, terwijl we nu echt in een team werkten", getuigt ze. "Het was helemaal nieuw voor mij om elke dag een daily scrum te houden, waarin iedereen vertelt wat ze gedaan hebben. Het was heel interessant om zo te leren werken. In het begin wist ik wel niet goed wat te zeggen, maar dat lukt nu al veel beter."

Kennis uitwisselen

Naast scrummen  hebben onze studenten gelukkig ook wat technische kennis opgedaan. Zowel Vlad als Khava stelden vast dat hun programmeerkennis wel op punt stond, maar dat ze in hun opleiding tot nu toe te weinig kennis over netwerken hebben opgedaan. "Wat we op school leerden daarover volstaat niet om mijn werk hier te doen", zegt Vlad.

Maarten Bosteels

Verantwoordelijke Research & Development

Anderzijds leren wij ook van onze stagiairs. We hadden al een interne studiegroep opgericht om meer kennis op te bouwen over artificial intelligence en machine learning "Op het vlak van machine learning had DNS Belgium al een detectiesysteem, maar misschien heb ik wat kunnen bijdragen aan de kennis die erover aanwezig was", zegt Senne. "PU learning was zeker nieuw voor ons", zegt Maarten Bosteels, verantwoordelijke Research & Development bij DNS Belgium. "We hadden al wat ervaring met supervised learning  en unsupervised learning. Maar PU learning zit daar ergens tussen in. Dus daarom is het voor ons zeker interessant om samen te werken met een student van de KULeuven en met hun begeleiders aan de kant van de universiteit."

"Ik ben mijn user interface met React aan het ontwikkelen en dat is blijkbaar de eerste keer dat dat hier gebruikt wordt", zegt Khava. "Maarten was geïnteresseerd om dat eens te gebruiken en ik had die kennis." Een mooie win-win dus.

Master student - Jan Bakeland

Ook stage of onderzoek doen bij ons?

Bezorg ons jouw cv en motivatiebrief via student-projects@dnsbelgium.be 

Met dit artikel ondersteunen wij de Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen van de Verenigde Naties.