test
Nieuws

Je website toegankelijk maken met AnySurfer

15 mei 2019

Eén van de doelstellingen van DNS Belgium is het gebruik van het internet promoten door het toegankelijker te maken voor onder andere mensen met een beperking. Het is logisch dat we met onze eigen website het goede voorbeeld willen geven door het AnySurfer-label te behalen. 

AnySurfer is een Belgisch kwaliteitslabel voor websites die toegankelijk zijn voor slechtzienden, blinden, kleurenblinden, ouderen en mensen met een handicap... Ze zijn ook goed raadpleegbaar op kleine beeldschermen en in iedere webbrowser. 

We geven vanuit onze eigen ervaring graag enkele tips mee die je helpen het label te behalen.

1. Zie ‘beperkingen’ ruim en denk aan de kleine dingen

Mensen die ‘beperkt’ zijn om je website te bezoeken, zijn niet alleen blinden of doven. Er zijn ook een hele hoop mensen die tijdelijk of contextueel beperkt zijn, denk bijvoorbeeld aan iemand met een gebroken arm die zijn muis niet kan bedienen, een barman die in een gehorige omgeving werkt, anderstaligen… Ook met hen moet je rekening houden.

De basisgedachte moet zijn om empathie te ontwikkelen voor mensen met een beperking in de meest ruime betekenis van het woord en die mensen een oplossing te bieden. Dat is niet eenvoudig, want dat zit vaak in heel kleine dingen waaraan je als ‘websitebezoeker zonder beperkingen’ spontaan niet zou denken.

Een paar voorbeelden: 

  • Betekenisvolle linkteksten: aan ‘klik hier’ hebben mensen met een beperking niets, maar aan ‘meer informatie over de transfercode voor uw domeinnaam’ wel. 
  • Visuals: die gaan verloren aan mensen met een visuele beperking. Voorzie daarom een alternatieve weergave van visuele gegevens en vul de alt-tekst bij je afbeeldingen in.
  • Statistische gegevens moeten een toegankelijke weergave krijgen bv. in een tabel of met een alt-tag.
  • Tab-volgorde: wie geen muis kan bedienen en dus met een toetsenbord door de website moet gaan, heeft er baat bij dat alle elementen in de juiste volgorde staan.
  • PDF’s en Word-documenten moeten toegankelijk zijn. Dat betekent o.a. dat de taal correct en helder moet zijn, dat het document gestructureerd is aan de hand van tags, dat de inhoud begrijpelijk is voor wie geen kleuren kan onderscheiden... Er bestaan gratis accessibility checks die controleren of jouw bijlages aan alle voorwaarden voldoen.

2. Ga langs bij een ‘erkend bouwer’

Als je een nieuwe website wilt laten bouwen en je het AnySurfer-label wilt behalen, is het een goed idee om aan te kloppen bij wat AnySurfer een ‘erkende bouwer’ noemt. ‘Erkende bouwers’ voldoen aan drie voorwaarden: 

  • ze begrijpen de toegankelijkheidsprincipes,
  • ze passen ze uiteraard ook toe, 
  • ze promoten ze naar hun klanten. 

Kiezen voor zo’n erkende bouwer, maakt het traject om het label te behalen alvast iets eenvoudiger. 

3. Raadpleeg de AnySurfer-checklist

Wie de kosten wil drukken en liever zelf aan de slag gaat om het AnySurfer-label te behalen, moet goed weten dat een bestaande website ‘ombouwen’ tot een AnySurfer-website een heuse klus is. Het vergt geen complexe technische handelingen – al moet je natuurlijk wel overweg kunnen met het content management systeem van je website – maar je moet wel je hele website herwerken. Elke pagina, elke visual, elke download… moet je aan de AnySurfer-checklist aftoetsen. Die checklist vind je op de website van AnySurfer

Het AnySurfer-label behalen voor een nieuwe website is een stuk gemakkelijker, als je tenminste van bij het prille begin de normen voor AnySurfer indachtig bent. Handig om weten wanneer je een toegankelijke website wilt bouwen, is dat de mensen van AnySurfer gemakkelijk aanspreekbaar zijn. Tijdens de bouw van onze website werkten we intensief met hen samen en toetsten we regelmatig met hen af wat wel en niet kon.

4. Test alsof je zelf een beperking hebt

Wanneer je denk dat je goed werk hebt geleverd, moet je je inspanningen met een kritische blik testen. We hebben zelf ondervonden dat dat moeilijk is, omdat je moet denken als iemand met een beperking. Je moet tijdens het testen handelingen uitvoeren die niet stroken met je intuïtie of gewoontes, handelingen je zelf niet elke dag uitvoert, zoals de inhoud van de website laten voorlezen door je pc, een website bezoeken met enkel je toetsenbord…

Een tip kan zijn om een testscenario uit te schrijven, een soort handleiding die ervoor zorgt dat je niets over het hoofd ziet. Op het vlak van ontwikkeling vraagt het de nodige inspanningen, maar ook het testen doe je best grondig en ook dat vergt toch wel wat tijd.

En dat is nog maar het halve werk. Eenmaal je toegankelijke website online staat, moet je er ook voor zorgen dat alle toekomstige aanpassingen voldoen aan het AnySurfer-Label. Daarover berichten we je graag in het tweede artikel over de AnySurfer best practices.

Met dit artikel ondersteunen wij de Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen van de Verenigde naties.