test

Factuurfraude

Hoe gaat factuurfraude in zijn werk?


Bij factuurfraude richten criminelen zich meestal tot financiële medewerkers van bedrijven, maar ook particulieren kunnen er het slachtoffer van worden. Je wordt dan misleid om geld te storten op de rekening van de fraudeur. Oplichters mailen jou een vervalste factuur, met daarop hun eigen rekeningnummer. 

Een voorbeeld:

  • Els werkt op de boekhouding van een bouwbedrijf. Zij krijgt een mail die afkomstig lijkt van het bedrijf Snellecement, een regelmatige leverancier.
  • In de mail het verzoek om de ingesloten factuur te betalen,  maar naar een nieuw rekeningnummer, want Snellecement is van bank veranderd.
  • De factuur ziet er in orde uit, en Els betaalt de factuur op het nieuwe rekeningnummer.
  • Achteraf blijkt dat de fraudeur de factuur nagemaakt heeft en het normale rekeningnummer vervangen heeft door het zijne.
  • Resultaat: geld weg! 

Denk eraan: elke poging tot fraude is een misdrijf. Zelfs al ben jij bij de pinken genoeg om de fraude te herkennen en ga je niet in op het betaalverzoek, dan doe je er toch best aan om de poging tot fraude te melden. Zo zet je de politie op het spoor van de fraudeurs, en kan je wellicht voorkomen dat anderen het slachtoffer worden!

Hoe kan je factuurfraude voorkomen?


Bij factuurfraude is het eigenlijk simpel: wantrouw elke verzoek tot betaling, waarbij het vermelde rekeningnummer afwijkt van het rekeningnummer dat je gewoonlijk gebruikt (in je bankapp kan je dat makkelijk controleren). Dat geldt voor zowel particulieren als grote of kleine bedrijven, voor kleine en grote bedragen.

We maakten ook een lijstje met concrete tips voor bedrijven en medewerkers om factuurfraude tegen te gaan.

Kijk uit voor online fraude