Stel: er is geld van je rekening verdwenen zonder dat je zelf een aankoop deed. Lees onze tips om je geld terug te krijgen.
Sinds 2018 zijn banken wettelijk verplicht alle 'phishingafhalingen' te vergoeden.
Hoe gaan criminelen te werk?
Merk je dat er door oplichters geld van je rekening werd gehaald? Dat kan door phishing of na een aankoop op een malafide webshop, maar ook omdat je bankkaart gestolen werd.
Wat kan je doen?
Verdween er op onrechtmatige wijze geld van je rekening? Dan kan je een officiële vraag bij je bank indienen om terugbetaald te worden. De bank moet daar binnen een redelijke termijn op antwoorden. Veel banken lijken daar onderuit te willen komen, maar weet dat ze sinds 2018 wettelijk verplicht zijn alle ‘phishingafhalingen’ te vergoeden, tenzij er sprake is van grove nalatigheid. Recent nog won een koppel, dat door phishing maar liefst 11.000 euro van hun rekening zag verdwijnen, een rechtszaak tegen hun bank, omdat die weigerde het volledige bedrag te vergoeden.
Betaalde je online met je kredietkaart voor iets wat je nooit toegestuurd kreeg? Dan kan je bij de uitgever van je kredietkaart terecht. Die kan het geld laten terugvorderen. Het is voldoende om het betwistingsformulier van de uitgever van je kredietkaart in te vullen binnen de drie maanden na de malafide transactie.
Wie bedrog vaststelt op zijn Visa-kaart of MasterCard, kan ook terecht op www.mijnkaart.be.
Betaalde je met PayPal? Dan kan je jouw betaling intrekken. Hier lees je hoe dat moet.
Waar kan ik internetmisbruik melden?
Na een confrontatie met internetmisbruik is het aan te raden om je tot de FOD Economie of je lokaal politiekantoor te wenden:
- Met een klacht gerelateerd aan online handelspraktijken kan je terecht bij de FOD Economie. Dat kan wanneer je bijvoorbeeld denkt dat je consumentenrechten geschonden worden bij aan- of verkopen op het internet. Ook in het geval van spam en fraude bij merken of producten dien je best een klacht in bij deze overheidsdienst via het meldpunt.
- Andere online misdrijven die strafrechtelijk vervolgd kunnen worden (bijvoorbeeld ICT-criminaliteit zoals phishing, hacking en identiteitsdiefstal) geef je aan bij je lokale politie. Zij nemen de zaak verder op en indien er een onderzoek komt, voert de RCCU of de FCCU dit uit.
Lees ook onze andere tips
-
Veilig shoppen op internet: 7 tips
Waar moet je op letten zodat je veilig winkelt online? Meestal kan je dat perfect veilig doen. Maar het is toch aangeraden extra waakzaam te zijn -
Ik werd het slachtoffer van online oplichters. Wat kan ik doen?
Ben je toch het slachtoffer geworden van online oplichters? We leggen je uit wat kan je dan doen en wie je kan helpen. -
Ik werd online beledigd en bedreigd. Wie kan mij helpen?
Waar kan je terecht wanneer je online wordt beledigd of bedreigd? We geven je het antwoord.