Veilig internet betekent voor ons dat jij zorgeloos online surft, handelt, aankopen doet en misschien een eigen website beheert. En toch ben je beter niet naïef: een aantal digitale fenomenen dwingt ons om oplettend te zijn. Met enkele tips zetten we je op weg om zelfzeker maar bewust online te navigeren. Als je toch slachtoffer van cybercriminaliteit wordt, zijn er enkele organisaties waar je terecht kan.
Tips: veilig op het internet
-
Neem je voorzorgen met deze 8 tips
-
Onderneem actie als je slachtoffer werd
Zag je online iets verdacht of onbetrouwbaar? Meld misbruik of cybercrime langs de juiste weg. Als je zelf het slachtoffer werd van cybercrime zijn er opties tot juridische ondersteuning.
Wees alert online
-
Phishing
Er bestaan zo’n 12-tal verschillende soorten phishing . Elke keer komt het er wel op neer dat iemand probeert om persoonlijke informatie van jou te verkrijgen, zoals wachtwoorden of kredietkaartnummers.
-
Fake webshops
8 op de 10 Belgen kopen weleens online. Vorig jaar was dat goed voor 126,9 miljoen aankopen op het internet. We doen het dus bijna allemaal. En toch moet je waakzaam zijn. Er bestaan heel wat neppe webwinkels. Dropshipping is ook al zo’n fenomeen waarvoor je best waakzaam bent.
-
Fraude
Online fraude kent veel vormen. Malvertising bijvoorbeeld: nepadvertenties die je beter niet aanklikt als je je een hoop last wil besparen. Ook CEO- en factuurfraude komen voor: financiële medewerkers die gemanipuleerd worden en overgaan tot een ongevraagde betaling of ingaan op een valse factuur.
-
Domein hijacking
Hackers misbruiken een domeinnaam om fraude mee te plegen, zoals phishing of malware . Ze leiden bijvoorbeeld bezoekers van een bepaalde pagina om naar een nepsite om daar gegevens te stelen.
Kinderen, jongeren en senioren: iedereen veilig online
-
Het complexe internet, uitgelegd voor kinderen
Kinderen surfen moeiteloos naar een website. Maar weten ze ook wat er allemaal gebeurt in de seconde vooraleer de pagina verschijnt? 'Ava en Trix' leren kinderen in een digitaal spel hoe het internet werkt.
-
Cybersecurity en jongeren
Veilig online? Dat begint eenvoudig: goede wachtwoorden gebruiken, bankgegevens niet zomaar delen en voorzichtig zijn met berichtjes of mails van afzenders die je niet kent.
-
Cybersecurity en ouderen
We shoppen en surfen steeds meer op het internet. Maar hoe weet je wat er veilig is en wat niet? Lees tips van onze experten, laat je inspireren voor veilige webadressen en test jezelf!
Partners voor een veilig Belgisch internet
-
Partners voor een veilig Belgisch internet
Wij werken intens samen met enkele organisaties om .be-domeinnamen en websites zo veilig mogelijk te houden. Internetveiligheid is één van onze prioriteiten.