In 2020 registreerde Febelfin zo’n 67.000 frauduleuze transacties door phishing , goed voor een bedrag van ongeveer 34 miljoen euro. Voor 65-plussers die niet opgegroeid zijn met het internet, is het vaak extra moeilijk om uit te maken wat veilig is en wat niet. Daarom besloten we deze zomer via een online test naar hun online shopgedrag te peilen. De resultaten vallen met een gemiddelde score van 5 op 6 goed mee. Al liet ongeveer de helft van de respondenten zich toch minstens één keer bedotten. We zetten de gevaarlijkste valkuilen op een rij.
Valkuil 1: inloggen op openbare wifi
Het gebeurt steeds vaker dat je in het station, in winkels, op luchthavens… toegang krijgt tot een wifi-netwerk dat publiek toegankelijk is. 37% van de respondenten ziet er dan ook geen graten in om in te loggen op deze gratis openbare wifi.
Toch is waakzaamheid hier vereist. De kans bestaat dat cybercriminelen via diezelfde internetverbinding jouw activiteiten (wachtwoorden, betaalgegevens, …) in de gaten houden.
Zo hou je het veilig
- Gebruik bij voorkeur het mobiele netwerk van je operator.
- Maak je toch verbinding met een openbaar wifi-netwerk, kies dan voor een VPN-verbinding.
Valkuil 2: niet goed op het webadres letten
Er zijn criminelen die je op een slinkse manier trachten te misleiden. Dat doen ze door de schrijfwijze of de domeinnaam van de webwinkel subtiel te veranderen. Coo1blue.be of coolblu.be zijn niet de domeinnaam van de bekende online elektrowinkel, maar je zou wel op de link klikken als je even niet aandachtig bent
Zo hou je het veilig
- Let goed op voor valse websites: controleer altijd de domeinnaam.
- Geen hangslotje in de adresbalk? Wees dan extra op je hoede.
Valkuil 3: betaalgegevens opslaan in je browser
14% van de respondenten geeft aan dat het geen kwaad kan om je betaalgegevens online op te slaan. Dat klopt niet. Het is nooit een goed idee om je betaalgegevens digitaal te bewaren. Zelfs niet op een website die je 100% vertrouwt. Als criminelen jouw account of de webshop hacken, dan kunnen ze je accountgegevens misbruiken. Bewaar betaalgegevens dus nooit online - tenzij in een betrouwbare online paswoordkluis.
Zo hou je het veilig
- Simpel: bewaar betaalgegevens nooit online.
Wil je online oplichters echt geen kans geven? Check hier dan alle tips om veilig online te shoppen.