test

Is het veilig?

 

Nee, het is niet altijd veilig om zomaar op een link te klikken

Of het nu een e-mail, whatsapp, sms of nog iets anders is, wanneer je een bericht krijgt waarin je gevraagd wordt op een link te klikken, moet je op je hoede zijn.

Waarvoor moet je opletten?

Een berichtje van je bank. Da’s vreemd. Je bank stuurt je normaal nooit berichtjes. ‘Klik op deze link om je gegevens te controleren’. Gek. Wat zou er mis zijn met je gegevens? Maar je klikt toch, je logt in… en het is gebeurd: cybercriminelen hebben je gegevens.

Cybercriminelen maken misbruik van dat ene momentje waarop je even niet goed oplet om met je gegevens aan de haal te gaan. Door op de link in het bericht te klikken ga je naar een nagemaakte website, bijvoorbeeld van je bank.

Daar vraagt ‘je bank’ (niet dus!) in te loggen om je gegevens te controleren of aan te passen. Je doet dat, want hé het bericht kwam van je bank (niet dus!) en banken zijn serieuze instellingen, die maken geen grapjes (dat wel). Maar de crimineel bemachtigt zo heel wat van je gegevens. Je bent het slachtoffer geworden van phishing .

Wat moet je doen?

Controleer of contacteer de afzender

  • Ken je de persoon die je dat vreemde berichtje stuurde? Bel hem of haar even op. Vraag of hij je echt dat bericht gestuurd heeft en waarom?
  • Je kan gerust ook naar je bank bellen om dat even te checken. Serieuze mensen, maar ze bijten heus niet. Integendeel, ze nemen cybercrime serieus en zullen je dankbaar zijn dat je het meldt.
  • Weet ook dat een bank of andere officiële instantie je nooit via een bericht om belangrijke informatie zal vragen.
  • Ken je de afzender niet? Ga op zoek naar hun website en contacteer ze online bv. via het contactformulier op hun website. Of negeer het bericht. Wissen die handel!

Controleer de website en de domeinnaam

  • Kopieer de link (niet klikken!)
  • Surf via je browser naar de opgegeven website.
  • Check de website. Ziet die er niet uit, staan er bijvoorbeeld veel schrijffouten in? Lijkt het alsof Google Translate de vertaling gemaakt heeft? Is de domeinnaam niet de exacte naam van je bank? Ga dan zeker niet verder.
  • Sluit je browservenster en verwijder het bericht.

 

Is het veilig om… altijd online te shoppen?

We kopen allemaal wel al eens iets op het internet. Vaak betalen we ook onmiddellijk online. Meestal is dat wel veilig, maar je let toch maar beter op. Je bent immers centen aan het uitgeven.

Online shoppen is meestal wel veilig, maar let toch maar op.

Waarvoor moet je opletten?

Online shoppen is gemakkelijk: je kiest, je betaalt en een paar dagen later loop je al te pronken met die nieuwe sneakers! Het grootste risico bij online shoppen is dat je vooraf betaalt. Fake webshops laten je ook betalen voor zaken die je nooit zult ontvangen.

De nieuwste iPhone voor 99 euro? Air Jordans voor 15 euro? Klikken maar! Zo’n buitenkansje krijg je geen twee keer. In twee clicks heb je betaald en straks is die iPhone de jouwe! Of niet… Als iets te mooi lijkt om waar te zijn, is dat meestal ook zo.

Let dus op voor webshops met aanbiedingen die te mooi zijn om waar te zijn. Vaak zijn het fake webshops die je laten betalen voor iets wat je nooit zal ontvangen.

Wat moet je controleren?

  • Komt de domeinnaam overeen met de naam van de winkel? Klopt de schrijfwijze? zonder toevoegingen?
  • Controleer via de zoekmachine op onze homepage wie de domeinnaam geregistreerd heeft.
  • Is de webshop correct beveiligd? De url van een webshop zou moeten beginnen met https:// en niet met http://
  • Heeft de winkel een keurmerk dat aangeeft dat het een veilige webshop is. In België is dat bijvoorbeeld BeCommerce, in Nederland Thuiswinkel Waarborg.

Was alles maar zo veilig als surfen naar .be

Domeinnamen die eindigen op .be mogen niet anoniem of met foutieve gegevens geregistreerd worden.

DNS Belgium doet heel veel inspanningen om het internet in België veilig te houden. Zo controleren actief of de gegevens van de domeinnaamhouder correct zijn.

  • Wanneer een .be-domeinnaam geregistreerd wordt, controleren we de gegevens van de domeinnaamhouder.
  • We nemen contact met de domeinnaamhouder op, wanneer we onregelmatigheden zien of vermoeden. De domeinnaamhouder krijgt dan 14 dagen de tijd om zijn gegevens te corrigeren. Gebeurt dat niet, dan halen we de website offline.
  • We werken nauw samen met de FOD Economie om malafide websites binnen de 24 uur te deactiveren.

En voortaan controleert DNS Belgium de registratiegegevens zelfs nog vóór een domeinnaam actief wordt. Een domeinnaam die geregistreerd wordt met slechte bedoelingen bv. om via phishing mensen te misleiden, geraakt voortaan niet meer geactiveerd en kan dus geen schade meer aanrichten.

Is het veilig... om een hele week bananen te eten?

Is het veilig... om je te laten tackelen door een American football-team?