Sociale media zoals Facebook, Instagram, zelfs TikTok… zijn reguliere kanalen geworden waarlangs bedrijven communiceren met hun klanten en gebruikers. Toch blijft het belangrijk dat je een eigen website hebt.
Jij bent baas over je eigen website
Een eigen website op het internet, gekoppeld aan je eigen domeinnaam, is een belangrijk virtueel goed. Het is jouw eigendom en jij bent er baas. Je bepaalt de spelregels, jij bepaalt wat er op komt en past dat aan zodat je website goed gevonden kan worden door zoekmachines, enz.
Naast je eigen website kan je uiteraard ook gebruik maken van de kracht van sociale media om met je gebruikers of klanten te communiceren. Een pagina of account aanmaken op Facebook, Instagram, LinkedIn en co is supersimpel. Je kan je klanten er onderhouden met spelletjes en leuke acties.
Maar het blijft geleende grond en je bent afhankelijk van elke wijziging die het netwerk doorvoert.
- Sociale media kunnen de inhoud ongepast vinden
- In vele gevallen eigent het medium zich jouw inhoud toe zodra je die er plaatst.
- Een algoritme bepaalt of je ‘fans’ jouw post te zien krijgen of niet.
- Als je zeker wil zijn dat ze het effectief zien, zal je toch moeten betalen…
Op je eigen website ben jij de baas. Als jij producten ook online wil verkopen dan kan dat gemakkelijk, -binnen de perken van de wetgeving. Door de opkomst van online winkelen is een webshop vaak een goede zet. Zo kan je je klanten ook online van dienst zijn.
Bepaalde sociale media zoals Facebook en Instagram bieden ook de mogelijkheid om via hun kanalen je producten aan te bieden. De bedenkingen die we hierboven formuleerden gelden natuurlijk ook in dit geval.
Je straalt professionaliteit uit
Branding is belangrijk. Wat is het gemakkelijkst te vermelden in een advertentie, wat zal de gebruiker het gemakkelijkst onthouden: je eigen, korte webadres www.mijnbedrijf.be of het lange adres www.facebook.com/mijnbedrijf? En vergeet de zin ‘Vind ons op Facebook’ maar. Je zet toch ook je adres en telefoonnummer op je visitekaartje, en niet ‘Zoek ons op Google’?
Eens je een eigen domeinnaam hebt, kan je ook emailadressen maken. Een eigen emailadres speelt zeker een rol bij de branding van je bedrijf. Want zeg nu zelf, wat straalt meer professionaliteit uit: natje8976@hotmail.com of nathalie@mijnbedrijf.be?
Wat is het belang van een gepersonaliseerd e-mailadres?
Je bent online vindbaar
Online vindbaar zijn voor zoekmachines (SEO) is de perfecte manier om nieuwe klanten te werven. Door aandacht te besteden aan de teksten en beelden op je website en daarbij veel gebruikte zoekwoorden te verwerken in je teksten vergroot je het aantal bezoekers op je website. En meer bezoekers betekent meer potentiële klanten.
Je toont je autoriteit in jouw vakgebied
Tegenwoordig gebeurt mond-tot-mondreclame eerder van scherm tot scherm. Mensen ontdekken een interessante website en delen de link via e-mail, whatsapp of op sociale media. Door regelmatig relevante kennis te delen op je website kan je al snel naam maken als expert in jouw vakgebied.
Door op je website verhalen te delen over het reilen en zeilen van jouw bedrijf versterk je je bedrijfsimago.
Wie meet, die weet
Met een website zijn de resultaten van je blogberichten en je online vindbaarheid goed meetbaar. De websitestatistieken brengen het rendement van de verschillende marketingacties exact in kaart. Daardoor kan je weloverwogen beslissingen maken rond toekomstige marketing.
Een eigen website blijft dus belangrijk. Het is het centrale punt waar je bedrijfsgegevens , je contactgegevens, openingsuren... staan. Hier lees je trouwens welke informatie verplicht op je website moet staan.
En op je website verwijs je naar je Facebookpagina, je Instagram, je LinkedIn… en alle mogelijke andere sociale netwerken waarop je aanwezig bent. Hier plaats je filmpjes en informatie die blijvend is, en waarover alleen jij de baas bent.
-
Waarom een persoonlijk e-mailadres belangrijk is
Met je eigen domeinnaam kan je e-mailadressen aanmaken, voor jezelf, je bedrijf, je medewerkers… Gepersonaliseerde e-mailadressen hebben heel wat voordelen. -
Wat moet er op de website van je onderneming staan?
Bepaalde informatie en gegevens moeten wettelijk verplicht op de website van je onderneming staan.