Nieuws

Back-uppen: beste bescherming tegen ransomware

31 maart 2021

We hebben het allemaal wel eens meegemaakt: je verwijdert enkele oude bestanden en per ongeluk wis je ook een subfolder met zaken die je nog nodig hebt. In zo’n geval ben je blij wanneer je regelmatig een back-up maakt van je computer en de gewiste bestanden gemakkelijk kunt terughalen. 

Een back-up is ook de beste bescherming tegen hardware die je plots in de steek laat én tegen aanvallen van hackers met virussen of ransomware. Toch vergeten nog altijd heel veel mensen een regelmatige back-up te maken van hun computerbestanden. 

Geef cybercriminelen geen kans

Ransomware, van het Engelse woord voor losgeld ‘ransom’, is kwalijke software ( malware ) die je computer of bepaalde geïnfecteerde bestanden blokkeert voor jou als gebruiker. Cybercriminelen vragen vervolgens losgeld in ruil voor toegang tot je geblokkeerde bestanden.

De voorbije jaren werden we letterlijk overspoeld met gevallen van ransomware waarbij hele bedrijven, hospitalen, scheepvaartmaatschappijen dagenlang niet konden functioneren omdat hun bestanden door hackers versleuteld waren. Cybercriminelen blijven zoeken naar nieuwe manieren om mensen op te lichten. Daarom versleutelen ze nu steeds vaker ook de back-ups, zodat ook die niet meer bruikbaar zijn.  

Hoe maak je veilig een back-up? 

Heeft het dan nog wel zin om back-ups te maken? Zeker! De beste manier om je te beschermen tegen ransomware of andere malware is regelmatig meerdere back-upschijven gebruiken die je ook offline bewaart en dus niet enkel in de cloud of op een pc die verbonden is met het internet. Een externe harde schijf is nog altijd een heel degelijke en betaalbare oplossing. 

Heel wat bedrijven bieden automatische back-ups in de cloud aan.  

Voordelen:  

  • je data staan in de cloud, en dus niet op dezelfde plek als jouw computer 
  • het back-uppen gebeurt vaak automatisch en je hoeft er zelf niet aan te denken 

Nadelen:  

  • je moet ervoor betalen  
  • je moet rekening houden met je dataverbruik – een back-up van 100 GB aan bestanden betekent ook 100 GB dataverkeer. Controleer dus eerst of jouw provider een maximum up/downloadlimiet hanteert per maand.  
  • als je geen versleuteling toepast, zijn je data ook leesbaar voor je cloud provider 

 Het is op het vlak van databeveiliging ook sterk aan te bevelen software regelmatig te updaten. Zo ben je er zeker van dat je steeds met de meest recente versie van je software werkt en dus ook de meest recente beveiliging hebt. 

Van welke bestanden moet je een back-up maken? 

Om te weten van welke bestanden en data je best een back-up maakt, volstaat het jezelf deze vragen te stellen:  

  1. Wat heb je nodig om verder te kunnen werken of te doen wat je graag doet op je pc? 
  2. Welke data wil je zeker niet in handen van criminelen zien? 
  3. Welke bestanden zijn waardevol voor jou? 

Denk dus zeker aan:  

  • documenten voor het werk, persoonlijke documenten, foto’s waaraan je waarde hecht 
  • de bookmarks of favorieten van je browser  (er bestaan speciale applicaties die je logins en wachtwoorden op een veilige manier voor je bewaren) 
  • data die je bewaart op OneDrive, Dropbox, Google Drive…  
  • mails en contactpersonen. 

Een kopie is geen back-up 

Wanneer je echt zeker wil zijn, volstaat het niet om een kopie te maken van bestanden en mappen die je essentieel vindt. Een goede back-up is meer dan dat.

Even snel een kopie maken is inderdaad zo gebeurd. Sommige bestanden zullen echter niet gekopieerd worden, omdat zij nog in gebruik zijn. Het gaat dan niet alleen over dat ene Word-bestand waar je nog mee aan de slag bent, maar ook over essentiële bestanden die je besturingssysteem gebruikt op het moment dat jij een kopie maakt. 

Een ‘echte’ back-up kan lang duren, maar geniet zeker de voorkeur. Wanneer je een back-up maakt met software die specifiek daarvoor bedoeld is, maak je een foto van je systeem. Dan worden alle bestanden gekopieerd, ook de verborgen en beschermde bestanden. 

Je kan daarbij kiezen tussen drie types. 

  • Een volledige back-up, van heel je systeem, zonder rekening te houden met wat er al veilig was weggezet. Dat duurt lang en impliceert wel wat dataverkeer. 
  • Een incrementele back-up zoekt naar data die gewijzigd zijn sinds de vorige (incrementele) back-up en maakt enkel daarvan een back-up. Het gaat sneller, maar het nadeel is wel dat je bij een eventueel probleem eerst de volledige back-up moet terugzetten en dan de incrementele. 
  • Een differentiële back-up zoekt ook naar data die gewijzigd zijn en maakt enkel daarvan een back-up. Het verschil met een incrementele back-up is dat hier telkens wordt uitgegaan van de volledige, initiële back-up en niet van de laatst gemaakte. 

 Die laatste twee zijn interessant voor wie back-ups maakt in de cloud, omdat je er heel wat dataverkeer mee uitspaart. Ze zijn ook minder tijdrovend. Maar onthou vooral dat tijd besteden aan een degelijk back-up je mogelijk heel wat ellende kan besparen.  

Met dit artikel ondersteunen wij de Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen van de Verenigde Naties.