Nieuws

Bescherm je online accounts met tweestapsverificatie

27 september 2024

Het is intussen de tiende keer dat het Centrum voor Cybersecurity, Febelfin en de Cyber Security Coalition de handen in elkaar slaan voor een campagne rond cyberveiligheid.

Het doel van de campagne: de internetgebruikers bewuster leren omgaan met het internet. Het thema dit jaar: tweestapsverificatie.

Een sterk wachtwoord volstaat niet

Een sterk wachtwoord is een eerste goede stap om je online accounts te beschermen. Maar sterke wachtwoorden alleen volstaan niet. Cybercriminelen maken op sluwe wijze jacht op onze wachtwoorden. Ze proberen ons die bv. via valse websites te ontfutselen en gooien ze te grabbel op het net.

>> Onze tips voor een sterk wachtwoord 

Het is niet ondenkbaar dat één van jouw wachtwoorden nu al op het internet zichtbaar is. Met je wachtwoord krijgen hackers misschien toegang tot je mailbox, kunnen ze in jouw naam gamen, bestellingen plaatsen, iets op je Facebook plaatsen…

Dat wil je natuurlijk niet. Dus kan je maar beter een extra beveiliging toevoegen met tweestapsverificatie. 

Tweestapsverificatie

Tweestapsverificatie – ook wel eens 2FA of two-factor authentication genoemd – is een controle van je account in twee stappen. Om in te loggen, maak je dan gebruik van een sterk wachtwoord én gezichtsherkenning, of een vingerafdruk, of een code die naar je gsm wordt gestuurd (ITSME bv.), of naar een extra toestel (denk aan het ‘bakje’ van je bank).  

Zoals je ziet, zijn er heel wat mogelijkheden om je accounts goed te beschermen. En dat is natuurlijk goed nieuws, want zelfs wanneer oplichters je wachtwoord bemachtigen, kunnen ze daar niet veel mee zonder de tweede sleutel. Tweestapsverificatie beschermt je online accounts veel beter en het is helemaal niet moeilijk om in te stellen.

Doe zoals Herstappe

Met de slogan ‘Doe zoals Herstappe: hou cybercriminelen buiten’ sporen het Centrum voor Cybersecurity, Febelfin en de Cyber Security Coalition alle Belgen aan om tweestapsverificatie te gebruiken. 

Herstappe is de kleinste gemeente van het land. De amper 79 inwoners doen er alles aan om cybercriminelen buiten te houden. En met succes. De campagne moet via TV en online spotjes, filmpjes op social media, banners enz. duidelijk maken dat wij het allemaal zo goed kunnen doen als de inwoners van Herstappe. 

Omdat DNS Belgium als missie heeft het internet in België veilig te houden, steunen wij deze campagne.