DNS Belgium voert een niet-aflatende strijd tegen cybercriminaliteit en neemt daartoe continu nieuwe initiatieven. Om misbruik van domeinnamen tegen te gaan controleert ons systeem de registratiegegevens van domeinnaamhouders nu nog vóór een domeinnaam actief wordt.
We beschouwen het als onze missie om een veilig internet te garanderen in België. Eén manier waarop we dat deden is door actief de gegevens te controleren die je moet opgeven wanneer je een domeinnaam registreert. Wanneer we vaststellen dat een .be-domeinnaam met foutieve gegevens werd geregistreerd, krijg je als domeinnaamhouder een mail met de vraag je gegevens te corrigeren. Wanneer dat niet gebeurt binnen de 14 dagen, wordt de domeinnaam gedeactiveerd en de website offline gehaald.
Cybercriminelen kunnen op 14 dagen behoorlijk wat schade aan te richten. Ze registreren – uiteraard met valse gegevens – een domeinnaam, versturen massaal phishingmails en ontfutselen nietsvermoedende burgers geld via een valse webshop of persoonlijke gegevens via een site die bijvoorbeeld heel erg lijkt op die van je bank. Zo loont het voor oplichters toch de moeite om hun sites online te krijgen, hoe kortstondig dan ook. Om dat te vermijden gaan we vanaf nu registratiegegevens controleren nog voor een domeinnaam actief wordt.
"Om dat te vermijden gaan we vanaf nu registratiegegevens controleren nog voor een domeinnaam actief wordt."
Registrant verification
Wanneer iemand een .be-domeinnaam registreert, controleert DNS Belgium nu onmiddellijk of de gegevens van de domeinnaamhouder correct zijn. Met meer dan 20.000 nieuwe domeinnaamregistraties per maand, is het logisch dat we een geautomatiseerd systeem gebruiken om domeinnaamhouders te screenen. Aan de hand van een reeks parameters wordt bepaald of het om een verdachte registratie gaat.
Vermoeden we dat dat effectief het geval is, dan krijgt de domeinnaamhouder nog steeds 14 dagen de tijd om die gegevens te corrigeren. Wie een domeinnaam registreert met het e-mailadres anoniem@bestaatniet.be en ook nog eens een Russisch telefoonnummer en een Chinees adres opgeeft, zal ongetwijfeld het verzoek krijgen om zijn gegevens aan te passen of te bewijzen dat die gegevens wel degelijk correct zijn. De domeinnaam wordt echter niet geactiveerd zolang dat niet gebeurd is.
Mensen met kwade bedoelingen gaan uiteraard niet in op de uitnodiging om hun juiste gegevens achter te laten. Een domeinnaam die geregistreerd wordt om bijvoorbeeld via phishing mensen te misleiden, geraakt voortaan dus niet meer geactiveerd en kan geen schade meer aanrichten.
Met .be zit je safe
DNS Belgium blijft zich inzetten om het internet veilig te houden. Dat doen we met dit nieuwe initiatief. Maar ook door proactief cybercriminaliteit op te sporen en er tegen op te treden, door samen te werken met overheden en met technische innovaties die de veiligheid van de .be-zone waarborgen. Zo zorgen we ervoor dat zoveel mogelijk malafide sites offline worden gehaald en cybercriminelen geen kans krijgen. En zo wordt .be een echte kwaliteitsgarantie.
We lanceren dit najaar een luchtige campagne op social media om het vertrouwen van de consument in .be-domeinnamen nog te vergroten. Via korte video’s in vlog-stijl zoekt een sympathieke influencer proefondervindelijk uit of iets veilig is of niet. Zo krijg je onder andere te zien of het een goed idee is om je door een rugbyteam te laten tackelen of een week lang bananen te eten. Het antwoord kan je waarschijnlijk al raden, de boodschap van de najaarscampagne komt neer op ‘was alles maar zo veilig als .be’.