Nieuws

Cybersecuritycampagne tegen phishing

16 oktober 2023

Phishing  is nog altijd een groot probleem en de meldingen van phishing blijven toenemen. In de eerste acht maanden van dit jaar ontving verdacht@safeonweb.be maar liefst 6 miljoen e-mails die internetgebruikers hadden doorgestuurd omdat de afzender of de inhoud van de mail hen verdacht leek. Dat zijn er evenveel als in heel 2022. Uit de statistieken van Febelfin blijkt dat slachtoffers van phishing in 2022 bijna 40 miljoen euro verloren. In 2021 was dat ‘amper’ 25 miljoen euro.

Verdacht@safeonweb.be is het e-mailadres van het Centrum voor Cybersecurity België (CCB) waarnaar je verdachte e-mails kunnen doorsturen.

Phishing, it’s in the details

Oktober is de Europese maand van de cybersecurity. En zoals elk jaar slaan het Centrum voor Cybersecurity België en de Cyber Security Coalition de handen in elkaar voor een groots opgezette sensibiliseringscampagne. Het thema dit jaar is phishing. En uit bovenstaande cijfers blijkt het geen overbodige luxe om het fenomeen opnieuw onder de aandacht te brengen.

Met de slogan ‘Phishing, it’s in the details’ spoort de campagne internetgebruikers aan een url goed te controleren alvorens erop te klikken. Vaak kan je aan de link in een verdachte e-mail al zien of het al dan niet om phishing gaat. Door goed te kijken naar ‘de kleine lettertjes’ kan je vaak zien of het veilig is om op een link te klikken en waar die naartoe gaat. It’s in the details dus…

Browserextensie en e-learning

Voor het verspreiden van hun boodschap rekenen de CCB en de CSC op het enthousiasme van enkele honderden leden. Die krijgen daartoe heel wat communicatiemateriaal ter beschikking: van cijfermateriaal en websitebanners, over posters en online folders, tot video’s en posts voor sociale media.

Het grote publiek krijgt van half oktober tot half november de campagnespot te zien op televisie, in de bioscoop en op sociale media.

Verder wordt bij aanvang van de campagne de Safeonweb-browserextensie voorgesteld en zal de campagne internetgebruikers aanmoedigen die te installeren. Een toegankelijk instructiefilmpje legt uit hoe je dat doet. Wanneer je de extensie geïnstalleerd hebt, verschijnt er bovenaan je browser , naast de adresbalk een logootje dat kleurt wanneer je een website bezoekt. Als je op dat logootje klikt, krijgt je wat uitleg over waarom de website al dan niet veilig is.

De korte e-learningmodule ‘Surfen zonder zorgen’ van Safeonweb, wordt vanaf half oktober uitgebreid met 5 extra modules van telkens een tiental minuten. Het gaat dan onder andere over online betalen, veilig apps downloaden, je online accounts adequaat beschermen… Na elke module volgt een korte test. Na de campagne heeft niemand dus nog een geldig excuus om een verdachte link niet te herkennen.

Over het Centrum voor Cybersecurity België

Het Centrum voor Cybersecurity België (CCB) is de nationale autoriteit voor cyberveiligheid in België. Het CCB stelt tot doel het superviseren, het coördineren en het waken over de toepassing van de Belgische strategie voor cyberveiligheid. Door het optimaliseren van de informatie-uitwisseling kunnen de bevolking, de bedrijven, de overheid en de vitale sectoren zich gepast beschermen.

Over de Cyber Security Coalition

De Cyber Security Coalition brengt securityspecialisten uit overheidsorganisaties, bedrijven en academia samen met het oog op een efficiëntere verdediging van de overheid, het bedrijfsleven en de burgers tegen cybermisdaad in België. De Coalition rekent hiervoor op de uitwisseling van ervaringen tussen de leden, evenals publicaties met adviezen voor bedrijven en bewustwordingscampagnes naar het grote publiek. De Coalition zal tevens de overheid en het bedrijfsleven adviseren bij het opstellen en uitwerken van de nodige beleidslijnen inzake cybersecurity.

Met dit artikel ondersteunen wij de Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen van de Verenigde Naties.