Wat exact is dropshipping?
Dropshipping is een manier om producten online te verkopen zonder dat de webwinkel de producten zelf op voorraad heeft. Een dergelijke webwinkel is vrij makkelijk op te zetten. Hoe verschilt die precies van een gewone webwinkel? Wel, webwinkels hebben over het algemeen een eigen voorraad, maar andere webwinkels kunnen die ook gebruiken om te verkopen. Neem bijvoorbeeld Amazon, die een eigen voorraad en productlijnen heeft, maar die ook laat gebruiken door onafhankelijke verkopers om te adverteren en hun producten te verkopen. Een dropshipping website daarentegen, zal je bestelling aannemen en vervolgens plaatsen bij de producent van het product dat je wilt kopen. De producent stuurt het dan rechtstreeks naar jou op. Voor kleine of beginnende webwinkels kan deze aanpak aantrekkelijk zijn, omdat de kosten van het zakendoen tot een minimum worden beperkt.
Gewetensvolle dropshippers zullen uiteraard een marge nemen op de prijs van het product dat ze verkopen, maar over het algemeen mag deze niet te hoog zijn. In wezen betaal je dus extra enkel omdat de webwinkel mooi oogt en je eigen taal gebruikt. Als alles volgens plan verloopt, ontvang je je bestelling binnen de voorziene tijd, zonder op het internet verder te moeten zoeken en het bij een winkel te bestellen die je misschien niet vertrouwt.
Er zijn ook echter minder scrupuleuze dropshippers. Sommige daarvan zijn relatief onschuldig: misschien neemt de levering meer tijd in beslag dan aanvankelijk gemeld, misschien is de prijs hoger dan hij zou moeten zijn omdat de dropshipper een onethische mark-up heeft aangerekend (Wanneer de dropshipper besluit de prijs aanzienlijk hoger te maken zonder veel toegevoegde waarde). Geen van deze voorbeelden zijn illegaal, maar je kan ze beter vermijden. Soms is de hele website een scam, sommige mensen maken dropshipping websites zonder ooit de intentie te hebben het gevraagde product te leveren. Dit is natuurlijk gewoon een andere versie van diefstal.
Hoe herken ik een dropshipping webwinkel?
Dropshipping sites zijn in wezen kleine webwinkels. Ze zijn over het algemeen onbekend, en hebben gewoonlijk een mooi design hebben om de koper gerust te stellen. Tot dit punt kan je ze verwarren met elke beginnende webwinkel. Wat belangrijk is, is hoe je een bepaalde webwinkel hebt gevonden. Dropshipping stores, en zeker de meer problematische, trekken hun klanten aan via gerichte advertenties op sociale media. Mensen die al hebben gekocht op het internet worden wellicht geclassificeerd door socialemediagiganten als "actieve kopers". Zij lopen de kans heel wat publiciteit te krijgen voor webwinkels van allerlei aard.
Wanneer moeten je alarmbellen afgaan? Ook hier geldt het spreekwoord: als het te mooi lijkt om waar te zijn, is het dat waarschijnlijk ook. Een malafide dropshipping winkel zal in de eerste plaats reclame maken voor grote prijsdalingen. Zo kan je een gerichte advertentie krijgen die je een horloge aanbiedt. Volgens de advertentie is dit luxehorloge nu exclusief te koop voor de lage prijs van 70 euro, terwijl het vroeger 400 kostte! Het is zeer waarschijnlijk dat het horloge, eenmaal besteld, zal worden verzonden vanaf een website als Alibaba.com of Wish.com, waar de dropshipper er slechts 2 euro voor betaalt. Dit betekent dat ze een marge van 68 euro hebben gemaakt op een verkoop van iets dat ze nooit echt hebben bezeten.
Wat kan ik doen als ik een dropshipper tegenkom?
Probeer eerst en vooral te kijken of er recensies over de website zijn. Misschien hebben mensen al bij hen besteld, en hun ervaringen zullen je een goed idee geven van de betrouwbaarheid van de site. Als je geen recensies kan vinden, en je vertrouwt de verkoper niet, probeer het product dan online op te zoeken. Misschien wordt dit product echt alleen door die webshop verkocht, misschien is het elders ook verkrijgbaar. Je kunt de zoekfunctie voor afbeeldingen van google gebruiken (ga naar https://images.google.com/, voer de foto van het product in en je ziet waar op internet deze foto ook wordt gebruikt) om de foto te vinden die het meest overeenkomt met het product dat je wilde bestellen. Als je het elders vindt en de prijs is veel lager, houdt niets je tegen om het toch op de eerste site te bestellen, maar op deze manier heb je tenminste alle kaarten in handen.
Heb je al eens bij een dropshipping-website besteld en had je problemen? Bijvoorbeeld omdat je product nooit is aangekomen, of de leveringskosten te hoog waren, of er verzendingskosten waren die je niet had verwacht, kun je altijd contact opnemen met de FOD Economie via deze website: https://consumerconnect.be/
Tot slot, wees voorzichtig waar je online bestelt. Niet iedereen op het internet is geïnteresseerd om je de best mogelijke service te geven, en helaas, zelfs met al onze inspanningen, blijft oplichting bestaan.