Nieuws

Wees slimmer dan phishers

17 november 2021

Voor de zevende keer op rij al lanceren het Centrum voor Cybersecurity België en de Cyber Security Coalition, waarvan DNS Belgium een actief lid is, een sensibiliseringscampagne rond cybersecurity. Dit jaar richt de campagne zich volledig op de strijd tegen phishing .

Wat is phishing?

Phishing is een wijdverspreide vorm van online oplichting waarbij cybercriminelen via e-mails, websites of berichten je identiteits-, account- of bankgegevens proberen te bemachtigen.

Ze doen zich bijvoorbeeld voor als een webshop, een bank, een instantie die je vertrouwt en vragen je, meestal met aandrang, op een link te klikken. Die link gaat naar een valse website die zij beheren en waar ze je vragen je gegevens aan te passen, iets te downloaden… Wanneer je dat doet – vaak volstaat het zelfs op de link in het bericht te klikken – hebben ze toegang tot je gegevens of je computer.

Blijf alert

Wie surft op het internet, beseft wel dat niet elk bericht te vertrouwen is. Vaak is het heel duidelijk dat het om malafide berichten gaat. Dat zie je dan bijvoorbeeld aan het slechte taalgebruik, de slordige opmaak, de boodschap zelf. Als iemand die je niet kent je van aan de andere kant van de wereld mailt om je in gebrekkig Engels te melden dat je 1 miljoen euro hebt geërfd, gaan er uiteraard allerlei alarmbellen af.

Maar cybercriminelen worden helaas steeds beter in hun vak. Hun phishingberichten zijn vaak heel professioneel en zo waarheidsgetrouw dat ze toch nog veel slachtoffers maken. Ze beperken zich niet langer tot e-mails, maar sturen ook berichten via sociale media, whatsapp, sms…

Phishing is een groot probleem voor de individuele internetgebruiker maar ook voor bedrijven, organisaties en de overheid. Daarom wil de campagne bij iedereen de waakzaamheid verhogen en elke internetgebruiker aanmoedigen om slimmer te zijn dan phishers.

Samen oplichters te slim af

De kernboodschap van de campagne is dan ook heel duidelijk: kijk goed uit als je een verdacht bericht krijgt en geef nooit wachtwoorden, codes van je bankkaart of persoonlijke gegevens door in een e-mail, telefoongesprek, sms’je of op social media.

Samen kunnen we oplichters te slim af zijn. De internetgebruiker blijft alert, leert phishing beter te herkennen en stuurt verdachte berichten door naar verdacht@safeonweb.be. Het CCB op zijn beurt laat de verdachte links blokkeren.

De Safeonweb-app

Tijdens deze campagne lanceert de Cyber Security Coalition ook de Safeonweb-app. Dat is een app die je waarschuwt voor cyberdreigingen en nieuwe vormen van online oplichting. Die informatie komt uit de analyse van de duizenden meldingen en berichten die dagelijks naar Safeonweb gestuurd worden. Dankzij de app blijf je dus op een snelle en eenvoudige manier op de hoogte van wat er gebeurt in cybersecurity.

Met dit artikel ondersteunen wij de Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen van de Verenigde Naties.